Bodycasting, de kunst van 3D beelden maken

Bodycasting is het maken van een 3D beeld op ware grootte

Bodycasting, ook wel Lifecasting genoemd, is het proces van het creëren van een driedimensionaal beeld, een kopie van het menselijk lichaam op ware grootte. Hiervoor worden, afhankelijk van het gewenste beeld, verschillende technieken gebruikt. Door deze techniek wordt een uniek beeld vervaardigd waarin rimpels, littekens en alle andere voor jou zo kenmerkende details in 3D op ware grote worden vastgelegd. Zo is het ook mogelijk om ringen, sieraden en lange kunstnagels die voor jouw zo belangrijk zijn vast te leggen in het beeld. Ook, de voor jou zo dierbare,  objecten kunnen worden meegecast tijdens het maken van de mal.

Jouw persoonlijke details, gegoten in een duurzaam beeld met de “looks” van een metalen sculptuur. Een tastbare herinnering wat met de tijd nog meer waarde krijgt. Bodycasting is dan ook uitermate geschikt voor het vastleggen van een speciaal moment; een zwangerschap, een huwelijk of een afscheid.

bodycasting uitgelegd
wat-is-bodycasting

Het maken van de alginaat mal

In ons atelier werken wij alleen met hoogwaardige, duurzame materialen. Zo gebruiken wij voor het maken van de mal, ook wel casting genoemd,  een huidvriendelijke en medisch geteste gel op basis van algen gebruikt (alginaat). Deze gel voelt prettig aan en neemt na een aantal minuten de unieke detaillering over waarna het zich tot een rubberachtige substantie vormt. Bij het maken van een horizontale mal van handen of bijvoorbeeld een Torso wordt de vloeistof met een spatel over de handen/het lichaam verspreid. Daarna volgt een steunkap van gips zodat de mal stevig blijft. Bij het maken van een verticale mal zoals een handenknop of babyvoetje worden de lichaamsdelen gedoopt in het alginaat en moeten deze, afhankelijk van het soort beeld en mal, enkele minuten stil worden gehouden.

Na het maken van de mal gieten wij deze met een speciale giethars die zeer stoot en krasvast is. Dit in tegenstelling tot de vaak gebruikte goedkopere materiaalsoorten zoals gips. Het beeld kan nu gaan uitharden.

Lees alles over onze werkwijze

Elk beeld is uniek en naar wens gemaakt

Na het drogen wordt het beeld uit de mal gehaald en bewerken we deze verder naar jouw persoonlijke wensen. De mal kan maar 1 keer gebruikt worden, zo blijft ook ieder beeld uniek. Een beeld van giethars gaat bij goed gebruik een leven lang mee en heeft na het aanbrengen van 1 van onze kleurenfinishes de luxe uitstraling van een echt metalen beeld. De kleinste details komen zo nog meer tot uiting. Natuurlijk kunnen we, indien je dat wenst, kleine oneffenheden van de huid ook verzachten of retoucheren.

In ons atelier vervaardigen we iedere keer weer andere beeld, geen enkel beeld is dan ook hetzelfde. Er zijn dan ook vele mogelijkheden en opties om jouw beeld naar jouw wensen samen te stellen. Met onze creatieve achtergrond, technisch inzicht, oog voor detail, maar vooral ook oog voor het verhaal en de wensen leggen wij jouw verhaal vast in een exclusief beeld.

Afspraak maken
wat is bodycasting