Veelgestelde vragen

Wat is bodycasting precies?

Bodycasting, ook wel lifecasting genoemd, is het proces van het creëren van een driedimensionaal beeld. Ofwel een kopie van een deel van het menselijk lichaam op ware grootte. Hiervoor worden, afhankelijk van het gewenste beeld, verschillende technieken gebruikt.

Wat zijn de verschillen tussen jullie beelden en een beeld van gips?

Wij werken alleen met hoogwaardige en duurzame materialen. Na het maken van de mal gieten wij er speciale hars in. Deze is zeer stoot- en krasvast. Dit in tegenstelling tot de vaak goedkopere materiaalsoorten zoals gips.

Wat is alginaat?

Tijdens het maken van de mal, ook wel casting genoemd, wordt er een huidvriendelijk en medisch geteste gel op basis van algen gebruikt (alginaat). Afhankelijk van het soort beeld wordt het lichaamsdeel in het alginaat gedoopt en eroverheen gespateld. Deze gel voelt prettig aan en neemt na een aantal minuten de unieke detaillering over. Dan vormt het zich tot een rubberachtige substantie.

Is het maken van de mal pijnlijk?

Het maken van de mal is niet pijnlijk. Het is vaak een hele bijzondere ervaring! Op het moment dat de mal de detaillering overneemt kun je je niet meer bewegen. Vrij snel daarna is de mal al klaar.

Ik ben allergisch voor heel veel dingen. Ben ik dat niet voor de 3D gel?

Wij gebruiken volkomen veilig medisch getest alginaat (3D afdrukgel) voor het maken van de mallen. Dit materiaal wordt ook gebruikt door tandartsen bij het maken van tandafdrukken en in de voedingsindustrie. Dit materiaal is veilig voor mens en dier. Het kan dus veilig gebruikt worden bij een gevoelige huid en ook bij baby’s en jonge kinderen. Het tast eventuele sieraden ook niet aan. Afhankelijk van het soort beeld kan het maken van de mal heel kort duren of juist iets langer. Zo is het maken van een mal van een babyvoetje, door het gebruik van onze speciale snelle 3D gel, zo gebeurd.

Hoelang duurt het maken van de mal?

Het maken van de mal duurt, afhankelijk van soort beeld en mal, enkele minuten. Soms maar 2 minuten en in sommige gevallen 20 minuten. De tijd dat het gecaste lichaamsdeel stil moet blijven is veel korter dan dat. Bij baby’s, kinderen en dieren gebruiken we extra snel afdrukmateriaal.

Ik heb een idee voor een beeld die ik niet zie staan op de website. Kan ik dat laten maken?

De mogelijkheden bij bodycasting zijn eindeloos. Wij denken graag met je mee om zo invulling te geven aan jouw wensen en ideeën. Dus neem vooral contact met ons op om te kijken hoe wij dit vorm kunnen geven voor jou.

Kan ik een replica van het beeld bestellen?

Een gemaakte 3D mal kan maar één keer worden ingegoten. Ieder mal, iedere afdruk en ieder beeld is dus uniek. Indien je meerdere beelden wilt laten vervaardigen, dan is het nodig dat we per beeld een nieuwe mal maken.

Mijn beeld is kapot gegaan kan ik deze laten repareren?

Ondanks het gebruik van duurzame composiet hars is een beeld niet onbreekbaar. Het is daarentegen wel gemakkelijker te repareren dan bijvoorbeeld een gipsen beeld. Onze ervaring is dat giethars “mooier breekt” met betere breuklijnen en weinig scherven waardoor het mooier te repareren is. Wij kunnen uiteraard niet garanderen dat je beeld altijd te repareren valt maar bekijken dit graag in ons atelier. Let op: Mocht er onverhoopt schade ontstaan dan verzoeken wij je de schade niet eerst zelf te verlijmen maar direct contact met ons op te nemen. Eenmaal thuis gerepareerd/gelijmd maakt de kans op een zo mooi mogelijke restauratie.

Hoe verloopt het betalingsproces?

Tijdens de afspraak leggen we jouw wensen vast in een opdrachtbevestiging. Met het ondertekenen van de opdrachtbevestiging ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyreglement. De opdrachtbevestiging is tevens de basis voor de factuur die we na de afspraak digitaal/per email versturen. Het totaalbedrag dient binnen 10 dagen na de casting op onze bankrekening overgeschreven te zijn. Je kunt bij ons (nog) niet pinnen of per creditcard betalen.

Ik wil graag een casting cadeau geven kan dit?

Een persoonlijk beeld is een uniek cadeau. Je kunt bij ons een verrassingscasting inplannen of kiezen voor onze Gift Voucher. Onze Gift Vouchers zijn verkrijgbaar in ieder gewenst bedrag vanaf 25 Euro maar ook cadeau te geven voor een volledig beeld naar persoonlijke wens van de ontvanger. Met deze Gift Voucher kan de ontvanger de casting inplannen op een moment naar keuze. De Gift Vouchers zijn te bestellen via email of telefoon en bij ons in het Atelier op afspraak op te halen. Uiteraard versturen wij de Gift Vouchers ook!

Hoelang duurt een afspraak bij Body in Beeld?

Afhankelijk van het soort beeld duurt de afspraak ongeveer tussen de 1,5 uur en 2 uur.

Wij vinden het belangrijk dat je je thuis voelt. Tijdens de casting hebben we daarom ook alle aandacht voor jouw verhaal. Je staat dus niet binnen een half uur weer buiten, omdat wij de tijd willen nemen om jouw tastbare herinnering met veel zorg, precisie en aandacht te vervaardigen. Pas nadat de keuze voor de kleurenfinish, presentatieobject en de pose zijn doorgenomen, gaan we aan de slag met de mal. Hoe het maken van de mal in zijn werk gaat leggen we goed uit voordat we deze gaan maken.

Hoe ver van te voren moet ik de afspraak reserveren? Kan ik snel terecht?

Castingen vinden na afspraak plaats op werkdagen (overdag en s’avonds) op zaterdag overdag. Vaak kunnen we op korte termijn een afspraak inplannen. Mocht je een verzoek hebben voor een speciale datum of periode, geef dit dan aan. Mogelijk kunnen wij hiervoor ruimte reserveren. Wij adviseren altijd tijdig contact op te nemen voor een afspraak om zo teleurstellingen te voorkomen.

Het kan voorkomen dat je graag een casting snel wilt laten plaatsvinden. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals het afscheid van een dierbare. Neem dan contact op met ons. We kijken graag hoe we je kunnen helpen.

Kunnen jullie ook op onze huwelijksdag of tijdens ons jubileum een beeld komen maken?

Steeds vaker krijgen wij de vraag of wij op de huwelijks– of feestlocatie kunnen komen. Dit vinden wij heel bijzonder.  We leggen graag jullie mooiste dag vast in een 3D handenbeeld. Reserveer tijdig jullie datum om teleurstellingen te voorkomen. Voor beelden op locatie hanteren wij een locatietarief.

Mag ik iemand meenemen?

Natuurlijk! Het is bijzonder als je deze mooie ervaring kunt delen. Hou er wel rekening mee dat bij een casting van baby’s en kleine kinderen het niet te druk wordt. De casting verloopt soepeler voor hen als het rustig is.

Ik heb fysieke problemen en kan niet lang staan/zitten, lukt het maken van de mal dan ook?

We kijken altijd hoe we het maken van de mal zo comfortabel mogelijk voor je kunnen maken. Het hebben van fysieke problemen is geen belemmering, Samen kijken we dan ook hoe we het maken van de mal zo comfort mogelijk voor je kunnen laten zijn. Pas dan gaan we aan de slag met het vervaardigen van de mal.

Kan ik ringen en andere sieraden aanhouden tijdens de casting?

Tijdens de casting kunnen ringen vrijwel altijd om blijven. In de meeste gevallen armbanden ook. Niet alle armbanden, ringen en poses van de handen zijn hiervoor geschikt. Neem daarom je dierbare sieraad mee naar de afspraak. Dan kijken we ter plaatse of het sieraad om kan blijven tijdens het maken van de mal.

Bodycasting ring

Ik heb lange (kunst)nagels. Kan ik deze ook in het beeld laten vastleggen?

Heb je lange nagels?
Het casten van lange nagels is een vak apart. Zo is het casten van lange natuurlijke nagels lastiger vanwege de dunheid van de nagel. Voor een mooi resultaat van het beeld is het nodig om natuurlijke nagel kort te houden. Het casten van lange kunstnagels is daarentegen gemakkelijker.
Informeer ons dan ook van te voren als je langere nagels hebt. Wij zijn hierin gespecialiseerd en informeren en adviseren je vooraf over de mogelijkheden.

Voor het casten van lange (kunst)nagels wordt een meerprijs gerekend.
Tip: Laat kunst/acryl/gellac nagels voor een mooi resultaat vlak van te voren opvullen, eventuele uitgroei is nl zichtbaar in het beeld.

Bodycasting lange nagels

Wanneer is mijn beeld klaar?

Na de afspraak en het maken van de mal duurt het ongeveer 4 – 8 weken voordat je beeld onthuld wordt. Zodra het beeld klaar is voor de onthulling maken wij daar een afspraak voor. In sommige situaties is een spoedlevering mogelijk, zoals bij een naderend afscheid.